Centrum Dialog

Guinejský školní rok je v měsíčním skluzu. Můžou za to prezidentské volby

Z obav před násilím, které by v Guineji mohlo doprovázet jak volby, tak vyhlášení předběžných výsledků, byl pro tento rok posunutý začátek školní výuky. Státní vzdělávací instituce tak chtějí zabránit případům, kdy se studenti stali oběťmi střetů mezi zastánci a odpůrci prezidenta Alphy. I přes menší střety mezi zastánci prezidenta a opozicí, proběhla volební kampaň v Guineji v relativním klidu. Voliči dali najevo svůj zájem o budoucnost země téměř 75 procentní účasti. Ani vydatný déšť, především v odpoledních hodinách, je neodradil, a tak se mimo jiné i staré autobusy nebo čerpací stanice proměnily v provizorní volební místnosti.

I přes menší nesrovnalosti hlásí zástupci pozorovatelských zemí (EU, Africká unie anebo ECOWAS), že prezidentské volby už po druhé v historii této země proběhly svobodně. Oficiální Nezávislá národní volební komise zveřejnila tyto výsledky:

Za podpory 58 procent voličů se novým prezidentem stal již úřadující Alpha Condé. Jeho největší protikandidát, Mamadou Diallo ze strany UFDG získal 31 procent hlasů. Na třetí příčce se umístil Sydia Touré se 6 procenty. Další kandidáti jako Papa Koly Kourouma, Lansana Kouyate a Gandhi Tounkara měli kolem jednoho procenta hlasů. Jediná žena, Marie Madeleine Dioubaté, získala pouze 0,33 procenta hlasů.

Novým prezidentem se tedy hned v první kole voleb stal Alpha Condé, který je v úřadu už od roku 2010, kdy v zemi proběhly první demokratické volby.

Z obav před násilím, které by mohlo doprovázet jak volby, tak vyhlášení předběžných výsledků, byl pro tento rok posunutý začátek školní výuky. Státní vzdělávací instituce tak chtějí zabránit případům, kdy se studenti stali oběťmi střetů mezi zastánci a odpůrci prezidenta Alphy, nebo aby politika vstoupila mezi školni lavice.

Opozice přednedávnem označila průběh voleb za volební „maškarádu“. Někteří z kandidátů, Faya Millimono, Papa Koly Kourouma a Lansana Kouyate, se rozhodli předat své stížnosti na projednání ústavnímu soudu, který ale výsledky voleb potvrdil.  

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy