Centrum Dialog

Jak se život ve guinejských školách vrací po epidemii eboly zpět k normálu

Ebola letos přinutila guinejské školy začít s vyučováním nestandardně až v lednu a ukončit jej již v srpnu. I přes tyto potíže se ale děti natěšeně vracejí do školních lavic. Naší humanistickou školu Mahatma Gandhi v Conakry navštěvuje spousta adoptovaných dítek. Studenti si minulý rok vedli opravdu skvěle, při závěrečných zkouškách na konci prvního stupně dosáhla jejich celková úspěšnost až 95 procent, což je oproti 45 procentům národního průměru veliký úspěch. Co myslíte, jak studenti slavili? Sešli se ke společnému jídlu a večeru plného tradičních tanců a sdíleli radost ze zaslouženého úspěchu.   

Ani během krátkého volna ovšem žáci nezahálejí. Pro některé už na konci srpna začaly prázdninové kurzy, na které je potřeba se pořádně připravit. Žáci i učitelé dobře ví, jak důležité jsou tyto kurzy pro doplnění vědomostí, které jim na krátkou dobu upřela epidemie eboly. Florentin Haba, jeden z našich místním koordinátorů, věří v úspěch. “Bude to dobrý rok”, myslí si Florentin, “ebola je už dočista pryč!”  

Začátek školního roku je naplánovaný na 3. října. Už teď se ale školní prostory a třídy malují, uklízejí a renovují, aby byly vhodné pro přivítaní nových žáků, a mohly jim sloužit jako příjemné prostředí k učení a získávání nových dovedností.  

Že jste ještě neposlali Afrického špunta do školy? Navštivte naše stránky a podpořte třeba dítko z Humanistické školy Mahatma Gandhi v Conakry, škola začíná už v říjnu!  

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy