Centrum Dialog

Jeden (ne)obyčejný příběh

Asmaou je 20 let. Do projektu „Adopce afrických dětí -pomoci na dálku“ byla Asmaou zařazena, když jí bylo 8 let. Téměř celou dobu je Asmaou podporována jednou rodinou z Hradce Králové, kteří se rozhodli umožnit jedné holčičce na druhé straně světa splnit si své sny. I když se nikdy neviděli, vytvořil se mezi Asmaou a rodinou velice přátelský vztah. Skrze dopisy a fotky, které si několikrát ročně vyměňují se vytvořilo pouto, které aspoň my považujeme v dnešním digitálním světě za velice vzácné. Největším překvapením pro Asmaou bylo, když dostala od své „české rodiny“ počítač, který potřebovala ke studiu na univerzitě. Nevěřili byste kolik štěstí a radosti se může skrývat v jednom notebooku.  

Asmaou vyrůstala se třemi sourozenci a maminkou. Tatínek, který pracoval jako vedoucí oddělení na Technické univerzitě v Conakry, zemřel když byly Asmaou 3 roky. Rodina zůstala bez prostředků a život se brzy zúžil na obstarávání jídla pro rodinu a základní potřeby k přežití. O tom, že by všechny 4 děti mohly chodit do školy se mohlo mamince jenom zdát.

Když se objevila možnost zařadit všechny sourozence do programu Centra Dialog „Adopce afrických dětí- projekt pomoci na dálku“, tak nikdo netušil, jak moc se život celé rodiny změní. Postupně se 3 české rodiny ujali 3 sourozenců a na dálku je dodnes podporují ve studiu. To, že tato snaha o podání pomocné ruky někomu, kdo žije tisíce kilometrů daleko nese své výsledky, se můžeme lehce přesvědčit, když se podíváme na studijní úspěchy, které dnes děti mají. Asmaou studuje druhým rokem vysněnou universitu ekonomie, její sestra Binta úspěšně dokončuje bakalářské studium celní zprávy na univerzitě Nongo Conakry a bratr Aliou končí tento rok poslední ročník na střední škole.

Když jsme se Asmaou ptali na její plány do budoucna, tak odpověděla velice rozhodně a dospěle.“ Chtěla bych dokončit univerzitu a udělat si doktorát v managementu, protože chci mít v životě dobré povolání a získat tak možnost dál pomáhat dětem, které to potřebují, jako kdysi já a moje rodina.“ A ještě jeden sen by si ráda Asmaou splnila: „Chtěla bych se podívat za svou adoptivní rodinou, jak žijí, jak ve skutečnosti vypadají a  poděkovat jim za vše, co pro mne a mou rodinu udělali a stále ještě dělají.“

Centrum Dialog, o.p.s. vytvořilo program “Adopce afrických dětí - projekt pomoci na dálku” již v roce 2002 a díky pomoci českých „adoptivních rodičů“ prošlo projektem a dostalo svou šanci na vzdělání přes 4000 dětí z Guineje a Keni. Těm, kteří by se chtěli do programu připojit, pak doporučujeme přečíst si více, či stáhnout často kladené otázky a odpovědi.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy