Centrum Dialog

Keňské volby v srpnu 2017

8. srpna 2017 se v Keni konaly politické volby. Konkrétně se jednalo o volby členů oblastních shromáždění, oblastních guvernérů, senátorů, ženských zastupitelek, volby parlamentní a prezidentské. Tyto volby přišly v době, kdy země prodělala řadu změn volebního zákona ve snaze vyhnout se opakování nekalých praktik, kterým jsme byli svědky v minulých volbách. Například zmanipulování voleb a povolebního násilí v srpnu roku 2007.   Jeden z našich keňských koordinátorů, Charles Onyango, nám sepsal pár postřehů k těmto volbám, které jsme všichni prožívali s velkým napětím a očekáváním.  

V jistém smyslu byly tyto volby provedeny formou elektronickou i manuální. Identifikace voličů byla elektronická, stejně jako přenos výsledků z volebních místností do volebních obvodů a národního centra sčítání hlasů. Označení hlasovacích lístků bylo manuální, stejně tak sčítání hlasů. 

Celý proces byl transparentní a klidný do té doby, něž se začaly objevovat předběžné prezidentské volební výsledky, které byly vysílány živě na mnoha národních televizních stanicích. Hlavní opoziční koalice stran, NASA, výsledky zpochybnila na základě tvrzení, že počítačové servery volební komise byly napadeny hackery, patřícími, podle nich, k současné vládě. Úřadující prezidentská koalice byla ale ve vedení. Později té noci byly vyhlášeny konečné výsledky. Tou dobou však již příznivci opozice demonstrovali v ulicích proti ukradeným volbám, jak je sami nazvali. Demonstrace vedla k ničení majetku, vypalování obchodů, rabování, mrzačení a dokonce si vyžádala více než 100 lidských životů. Policisté, kteří měli udržovat pořádek a zabezpečit pokojné demonstrace, zareagovali přehnaně a zasáhli proti demonstrantům neprofesionálním způsobem. Policie vystopovala demonstranty do jejich domovů a udeřila na kohokoliv a cokoliv v dohledu. Nejenže policie násilím vnikla do lidských domovů, dokonce fyzicky napadla šest měsíců staré dítě z chudinské čvrti v Kisumské Nyalendě, které upadlo do kómatu a následně zemřelo v nemocnici v Kisumu. Ve čvrti Mathare v Nairobi policie zastřelila devět let starou dívku a ve čvrti Kibera byli lidé policií terorizováni jako nikdy předtím. 

Snad nikdy v Keni nebylo tak napjaté období jako v těchto šesti dnech. Opozice nakonec veřejně požádala své stoupence o klid, a slíbila zpochybnit prezidentské volební výsledky u Nejvyššího soudu, což dříve jako alternativu odmítala. 

Nyní čekáme na rozhodnutí keňského Nejvyššího soudu. Pokud se přikloní k opozici, budou se konat nové prezidentské volby, pokud se ale přikloní k současné vládní koalici, pak současný prezident zahájí své druhé a poslední funkční období. Můžeme jen doufat v nejlepší, což pro Keňu v tuto chvíli znamená – mír a klid v ulicích.

 

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy