Centrum Dialog

Kogelo - první semestr v naší nové školce je za námi!

Na začátku roku se nám podařilo otevřít novou školku ve vesnici Kogelo v Keni, která je mimo jiné rodištěm babičky Baracka Obamy. V lednu nastoupilo prvních 35 malých hrdinů, kteří zasedli do lavic na cestě za vzděláním

Školka Kogelo Utu centre byla vybudována jako oáza naděje ve stejnojmenné západokeňské vesnici v roce 2017. Kogelo je vesnice v oblasti Siaya, téměř na rovníku a přibližně 60km od třetího největšího keňského města, Kisumu. Většina lidí v této oblasti je závislá na svém malém políčku pro veškerý zdroj obživy. Lidé se tu hlásí k různým náboženstvím a nikomu tyto rozdíly nevadí. Místo je známé tím, že tu bydlí babička Baracka Obamy, bývalého amerického prezidenta.

Školek a škol v oblasti je velmi málo a některé děti je mají opravdu daleko. Pro ty nejmladší nebylo možné chodit kilometry pěšky, aby se dostaly do té nejbližší. Cestou musely překonávat dokonce i řeky a prodírat se houštím. Rodiny tak čekaly na chvíli, až budou jejich děti dost staré na to, aby tuto náročnou a dlouhou cestu samy zvládly.

Náš koordinátor Vincent se rozhodl to změnit. Pevně věří v to, že nově otevřená školka pomůže dětem nejenom získat vzdělání, ale že se mnohým z nich podaří díky tomu i prorazit kruh chudoby. Podle Vincenta je míra chudoby ve vesnici neúnosná a jedinou naději vidí v další generaci, která by využila svůj potenciál získaný na studijích v získání udržitelného zaměstnání nebo k rozvoji podnikání. Zároveň věří, že komunitní charakter školy bude inspirovat místní obyvatele ke vzájemnému sdílení, učení se a společné aktivitě vyvíjené nejen v osobní prospěch, ale vedoucí i k dlouhodobé udržitelnosti Kogelo Utu centre. Školka je výjimečná v tom, že kromě tradičního vzdělání, pomáhá dětem odkrývat a rozvíjet i jejich talenty, které jim poté pomohou v nalezení správného místa ve světě.

S pomocí místní komunity a Centra Dialog se pro začátek podařilo vybudovat dvě třídy, které slouží těm nejmenším dětem ve věku od tří let, a sborovnu pro učitele. Prvních 35 malých hrdinů nastoupilo v lednu 2018. Škola zaměstnává jednoho učitele, kuchařku, která zajišťuje dětem teplé jídlo a správce objektu, který pomáhá místo pro děti udržovat v perfektním stavu. Doufáme, že škola s každým rokem poroste, společně s dětmi, tak jak se nám to podařilo v mnoha jiných lokalitách.    

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy