Centrum Dialog

Nadšení na zelené louce

Ještě před půl rokem nestálo na rozlehlé, plevelem zarostlé planině skoro nic. Náš guinejský koordinátor Abdoulaye tehdy radostně na videu komentoval nesměle vykukující zídky: „Zde vidíte základy tříd - raz, dva tři,... a tam základy dalších tří…“ A dnes? Několik budov nové školy Thomase Sankary bude brzy pod střechou.  
ZACIHLI! spolu s námi, ať je škola rychle hotová
ZACIHLI! spolu s námi, ať je škola rychle hotová

Abdoulaye Bhoye Bah je povoláním pediatr, takže mu na prevenci dětského zdraví hodně záleží a dobře ví, jak moc to souvisí se vzděláním. Proto se obává, co může potkat „děti ulice“, když nechodí do školy. Kromě nezaměstnanosti či lépe řečeno nezaměstnatelnosti a z ní pramenící chudoby, je to kriminalita mladistvých nebo předčasné těhotenství dívek. Právě takových bezprizorních dětí potkával Abdoulaye ve městě Khorira (prefektura Dubréka, 35 km od hlavního města Conakry) velké množství. Na otázku proč nejsou ve škole, přicházela od dětí stále stejná odpověď - je to strašně daleko a jejich rodiny jsou chudé, čili nemají na vzdělání a každodenní dopravu do vzdálené školy peníze. V této lokalitě totiž funguje jenom jedna škola, která je bohužel zcela přeplněná.  Proto se Abdoulaye rozhodl „ozdravit“ situaci. Pustil se vlastními silami a prostředky do budování třinácti tříd pro mateřskou, základní a střední školu, která ponese jméno Thomase Sankary a bude součástí projektu adopce na dálku „Pošli špunta do školy“.

 

 

Nejprve bylo třeba najít dostatečně velké a dobře situované místo, což nebylo v této překotně se rozvíjející lokalitě jednoduché. Zakoupená parcela k výstavbě školy vznikla sloučením tří menších pozemků a její celková plocha činí 1 800 metrů čtverečních. Mezi budovami tak zbude dostatečně velký prostor pro nádvoří se stromy, které dětem poskytnou vítaný stín v horkém počasí, kdy teploty často přesahují 35° C. Místo je také velmi dobře dostupné hned ze tří stran a cca 300 metrů od něj prochází hlavní silniční tah. Stavební plány připravil místní stavitel, který má mnohaleté zkušenosti s budováním škol. Jeho projekt obsahuje stavební prvky, které také počítají se zmírněním vysokých teplot a samozřejmě, že se počítá i s vrtem či studnou na tolik potřebnou vodu. 

Poté, co bylo jasné „co“ a „kde“ bude stát, bylo třeba „pořešit“ zcela zásadní otázku za „kolik“ a „s kým“ školu vybudovat. Celkový rozpočet na materiál a práci činí 540 000 Kč. Zatím se Abdoulayovi povedlo sehnat dohromady cca 260 000 Kč, což pochopitelně umožnilo zahájit stavbu okamžitě. Naštěstí o ochotné a šikovné přátele, kteří se bleskurychle pustili do práce, nebyla nouze. Také nadšení místní obyvatelé vzali novou školu za „svou“, spatřujíce v ní lepší budoucnost pro své děti i celou lokalitu, takže pracovních sil je dost. Stavba proto roste jako z vody a není to tím, že Guineji právě teď docela dost prší. ☺ 

Budeme moc rádi za každou cihlu, na kterou přispějete a za sdílení projektu mezi přáteli (víme, že doporučení funguje:-)). Čím dříve bude nová škola hotová, tím dříve přivítá své špunty. Děkujeme.

Číslo účtu: 51-168 765 02 57/0100

 

VS: 60037

nebo přes výzvu na Darujme.cz

 

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy