Centrum Dialog

Naše škola Salif Keita roste do oblak!

Přinášíme vám nejnovější zprávy z naší školy Salif Keita. Od jejího založení v roce 2005 stále vzkvétá a nyní se blíží až k oblakům. Našemu koordinátorovi Josephovi se podařilo získat finance na výstavbu nové vícepatrové budovy, ve které nově zasednou i středoškolští studenti (vzdělávací stupeň lyceé a college) a zároveň zde bude prostor i pro ty úplně nejmenší a to ve formě jesliček. Do školních lavic zasedne v následujícím semestru okolo 800 studentů a my z toho máme velkou radost. O celém projektu nové školy se můžete dočíst v rozhovoru s Josephem, který rád říká, že se škola Salif Keita stala pro místní děti oázou, kde rády tráví čas i po skončení vyučování.   

Josephe, proč si se rozhodl přesunout část školy do větší budovy?

K rozhodnutí přestěhovat část tříd a vybudovat střední školu nás vedly dva hlavní důvody. Díky velkému zájmu o naši školu jsme nedokázali vyhovět všem žákům a zároveň jedna z našich dvou původních budov přestala splňovat naše představy o ideální škole. Třídy zde byly malé a málo provzdušněné, chybělo dostatečné hygienické zázemí a bojovali jsme se zabezpečením dostatku pitné vody. Druhým důvodem bylo, že nám pronajímatel neustále zvyšoval nájemné a nebyli jsme si jistí, kdy nám vypoví smlouvu.

Kolik dětí bude mít možnost navštěvovat novou školu?

V roce 2017/2018 školu navštěvovalo okolo 500 žáků. Díky výstavbě nových tříd očekáváme, že budeme moci vyhovět až 800 studentům. Je skvělé, že nyní nabízíme studentům možnost být u nás od jeslí až po úplné střední vzdělání. Po ukončení 13. třídy budou odcházet rovnou na univerzity nebo na odborné školy. Počet učitelů navýšíme o 27. Mám také radost, že teď budeme moci dát práci více lidem.

Co školu Salif Keita odlišuje od ostatních?

To co naši školu odlišuje je především příklon k humanismu, který se projevuje jak v mezilidských vztazích tak i v přístupu ke vzdělávání. Propagujeme koncept nenásilí a klademe důraz na sociální aspekty vzdělávání. Zároveň máme nižší školné, než jaké bývá ve školách zvykem. To umožňuje studium i chudším dětem, jejichž rodiče by neměli vzhledem ke svým výdělkům šanci jim vzdělání zabezpečit. Troufám si také tvrdit, že studenti, kteří dokončí naši školu, mají často velmi dobré výsledky a šance na to pokračovat dál ve studiu.  

Jak pokračuje vaše spolupráce se zpěvákem Salifem Keitou, podle kterého byla škola pojmenována?

Salif Keita, slavný malijský zpěvák, navštívil  naši školu poprvé v roce 2017 a byla to velká sláva. Nejenom pro naši školu, ale pro celou komunitu. Byla o tom reportáž dokonce i v televizních novinách. Do budoucna vypadají vztahy se Salifem Keitou velmi dobře, slíbil, že se do školy vrátí 26. prosince, a my už se na to moc těšíme!

Proč je podle Tebe projekt Pošli špunta do školy pro Guineu důležitý?

Význam tohoto projektu vidím v tom, že za ta léta umožnil vzdělání mnoha guinejským dětem ze znevýhodněného prostředí. Tyto děti nikdy nedoufaly v to, že by mohly navštěvovat kvalitní soukromou školu. Tento projekt je také důležitý kvůli mnoha pracovním příležitostem, které dává mladým lidem. A já ze srdce děkuji všem těm skvělým lidem z České republiky, díky kterým dostávají naše guinejské děti šanci.

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy