Centrum Dialog

O kampani Píšeme dětem a posílání balíků do Afriky

Jednou z výsad našeho projektu Pošli špunta do školy je možnost vzájemné písemné komunikace mezi adoptivním rodičem a dítětem. Dvakrát ročně (v říjnu a dubnu) probíhá akce Píšeme dětem, kdy má adoptivní rodič možnost poslat dopis (v angličtině pro Keňu nebo ve francouzštině pro Guineu) v elektronické podobě nám na naši emailovou adresu centrum@centrumdialog.cz. Koordinátoři v Africe ho vytisknou a předají dětem. Ne vždy však děti obratem odpovídají na dopis od adoptivního rodiče. Tuto akci jsme zavedli především proto, abychom vám mohli usnadnit komunikaci s dítkem a ušetřili prostředky za poštovné a zajistili, že se dopis k dítku 100% dostane.  Zároveň lze posílat dopisy či malé balíčky klasicky poštou africkým koordinátorům. Vzhledem ke kvalitě tamních pošt však nemůžeme zaručit, že zásilka doputuje skutečně až k nim. Pojďme si připomenout, jak vše funguje.

Jaký je postup pro zasílání dopisů do Afriky?

O adresu na koordinátora vašeho dítka si můžete napsat do naší kanceláře, případně ji najdete v rodičovském rozhraní. Dostanete aktuální adresu na koordinátora v místě, kam můžete balíček poslat. Na balíček je třeba psát jméno koordinátora, nikoliv dítěte. Pokud je uvedeno jméno dítěte přímo v adrese, balíček koordinátorovi na poště nemohou vydat a dítě se na poštu ve většině případů nemůže dostat, protože často bydlí daleko. Jméno a ID dítěte na balíček také uveďte, ale ne do adresy.

Balíček nesmí obsahovat peníze (platí i pro obálky, které vozí koordinátoři při cestách do Guineje a Keni) ani jídlo. Doporučením je nebalit zásilku nijak moc hezky, aby nepřitahovala pozornost pracovníků pošt. U této formy pochopitelně nemůžeme zaručit, že zásilka dojde, ale z dlouholeté zkušenosti víme, že většina balíčků dříve nebo později na místo určení dorazí. Bohužel není v našich silách monitorovat, které balíčky dorazily a které ne, adoptovaných dětí i balíčků jsou stovky. My i místní dobrovolníci se snažíme věnovat čas a energii i ostatním projektům (např. výstavbě škol, zdravotních center).

Za obálky/balíčky větší, než cca naplněná obálka A4 se platí jak v Guineji, tak v Keni clo. Prosíme vás tedy o zasílání menších balíčků, ideálně obálek. Aby bylo clo co nejnižší, je NUTNÉ na balíček napsat, že jde o CADEAU POUR UN ENFANT (Guinea) nebo PRESENT FOR A CHILD (Keňa). S velkými balíčky mohou být na poště nebo na celním úřadě v Africe poměrně velké komplikace a celý proces se může protáhnout a prodražit. Prosíme, dopisy či balíčky posílejte DOPORUČENĚ. Obojí nám usnadňuje vyjednávání s celnicí. Velmi doporučujeme posílat dopisy s fotografií. V dopisech můžete například hovořit o vaší kultuře, národních zvycích, členech rodiny a jejich aktivitách. Děti se tak seznámí s vaší rodinou, nebo dokonce trochu i s jazykem. Zároveň vaše dopisy mohou představovat náměty pro děti, co psát, když připravují dopis pro vás.

Dárek se vám nevejde do obálky A4?

Pokud chcete vašemu dítku věnovat dárek větších rozměrů - oblečení, knihy nebo třeba kolo, tak je možné dárek nakoupit přímo v Keni nebo Guineji. Můžete nám poslat tzv. „extra“ platbu – libovolnou částku, za kterou náš koordinátor v Africe koupí dárek pro dítě. Ušetříte tak za drahé poštovné, podpoříte tamější ekonomiku a máme jistotu, že se dárek k dítku určitě dostane. Tento proces je ale zdlouhavější. Je třeba s tím počítat dopředu, abyste nebyli zklamaní z případných průtahů. Naši koordinátoři totiž po obdržení plateb z ČR nejdříve řeší úhradu školného, nákup uniforem, školních pomůcek ad., aby děti mohly bez problémů studovat a až pak mají prostor na nákup dárků za "extra" platby. Jakmile se koordinátorovi uvolní kapacita, zajistí pro vaše dítko dárek a vy už se pak můžete těšit na fotky z předání.

V případě dárků za „extra“ platby nás vždy, prosím, kontaktujte na mail centrum@centrumdialog.cz nebo na tel: 608 917 760 a domluvíme konkrétní nákup. Rádi vám v Keni nebo Guineji zjistíme běžné ceny vámi zamýšleného dárku a můžeme pak celou transakci a nákup lépe sledovat. 

Více podrobností a odpovědi na nejčastější dotazy naleznete v naší brožuře.

Píšeme dětem

Akce Píšeme dětem probíhá dvakrát ročně (říjen, duben). Během kampaně nám můžete zasílat elektronické dopisy adresované svému adoptivnímu dítku. V dopise můžete položit otázky, co vás zajímají, napsat pár slov povzbuzení ve studiu nebo jen milý pozdrav a přání pěkných dnů.

Dopis, který nám pošlete na centrum@centrumdialog.cz do stanoveného termínu, přidáme k těm desítkám dalších a na konci určeného měsíce (října/dubna) je odešleme koordinátorům do Afriky.  Ti je vytisknou a předají dětem.

Návod na psaní dopisu:

  • Otevřete si word a napište dítěti, co si vaše srdce žádá.
  • Do textu můžete vkládat i rodinné fotografie či obrázky.
  • Ideální rozsah je jedna A4.
  • Do záhlaví dopisu napište ID dítěte a jeho jméno, jinak v Africe nedohledají, komu dopis patří.
  • Hotový dopis převeďte do formátu PDF, aby se nerozházel text a obrázky.
  • PDF nám pošlete do stanoveného termínu na adresu centrum@centrumdialog.cz.
  • Do předmětu emailu uveďte: Dopis + ID dítěte.

My se vám následně ozveme, že byl dopis v pořádku přijat. Prosíme vás však, abyste dodrželi body vypsané výše!

Chcete psát a neumíte jazyk?

V případě, že nemluvíte stejným jazykem jako vámi adoptované dítko, můžete využít online překladačů, které jsou na internetu volně dostupné a umí si s překladem poměrně dobře poradit. Také jsme pro vás připravily tipy pro psaní dopisů a vytvořili tematické okruhy ve francouzštině a angličtině.

Pokud byste chtěli s překladem do angličtiny či francouzštiny přece jen pomoci, pošlete nám prosím dopis v českém jazyce a my ho předáme našim dobrovolníkům. Naše kapacity jsou omezené, ale budeme se snažit vyhovět všem! Zároveň budeme moc rádi, když se mezi vámi najdou dobrovolníci, kteří by byli ochotni nám s překlady pomoci. Společně to určitě zvládneme!

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy