Centrum Dialog

Podpořit lze i jinak aneb alternativní dárcovství!

Otázku “Jak pomoci Africe“ si možná pokládá řada z vás. Podporovat jednorázově nebo pravidelně? Pomáhat jednotlivcům nebo přispívat na projekt a podporovat tím tak celou komunitu?  Jsou ovšem i tací, kterým se hlavou honí jiné myšlenky, rádi by přispěli, ale nemohou si to dovolit. V současné době pro dárce existuje mnoho způsobů, jak pomoci i bez toho, aniž museli rozbít prasátko a způsobit zemětřesení ve svém už tak omezeném rozpočtu.  Že je možné přijít na „levný“ způsob podpory, bychom rádi ukázali na příkladu jednoho z našich adoptivních rodičů, kterému se podařilo sehnat částku na celoroční školné pro naše dvě děti v Africe.  

Možností jak podpořit rozvojové projekty v Africe je s naším Centrem Dialog, o.p.s.  mnoho, stačí si jen vybrat. Můžete se zapojit do našeho Projektu pomoci na dálku, čímž přispějete na vzdělání jednotlivce, možné je pravidelně podporovat i naše komunitní projekty v Africe a nakonec lze přispívat i jednorázově převodem na účet nebo koupí předmětů z afrických dílen a kalendářů. Paní Olga Mertlová se rozhodla pro první variantu a v roce 2008 si s námi adoptovala holčičku z Nairobi v Keni. Dívka v současné době již navštěvuje první ročník střední školy a daří se jí velice dobře. Minulý rok se ovšem paní Olga rozhodla pomoci ještě více.  Oslovila nás s projektem Matching gifts, který zprostředkovává firma sídlící ve Spojených státech a ve které pracuje její manžel. Systém umožňuje zaměstnavateli na každý dar svého zaměstnance přispět zdvojnásobením darované částky. Po vyřízení pár administrativních nutností jsme tak získali finance na podporu našich projektů. Dary jsme se po konzultaci s paní Olgou rozhodli využít na podporu vzdělání dvou dívek Mamaissaty z Guineje a Diany z Keni.

Najít alternativní způsoby dárcovství není nic složitého, stačí se rozhlédnout kolem sebe a být proaktivní. Přímo s Centrem Dialog máte několik možností. Můžete nám pomoci zorganizovat výstavu fotografií ve vašem městě, fotografie lze na místě prodávat a výtěžek pak využijeme na naše projekty v Guineji a Keni. Dalším způsobem, jak pomoci, jsou benefiční akce, koncerty, sportovní události. Benefiční zahradní slavnost se každoročně koná na základní škole Jarov, kde děti prodávají své umělecké výtvory a výtěžek jde na podporu vzdělání dívky Halimy v Keni.  Existují ovšem i další typy individuálního dárcovství jako je třeba v současné době velice populární tzv. P2P kampaň neboli peer to peer fundraising. Jednotlivec se rozhodne například k příležitosti svého významného sportovního výkonu (uběhnout maraton) přispět na konkrétní sociální projekt.  Skrze (většinou velice vtipnou) kampaň na facebooku nebo na svém blogu osloví své kamarády, kolegy z práce a známé a požádá je o příspěvek. Po uběhnutí maratonu jsou peníze opět využity jako dar.

Suma sumárum individuální a alternativní způsob dárcovství může být velice prospěšný a kreativní způsob podpory našich projektů v Africe. Nejenže tím poskytnete pomoc, zároveň si můžete odnést i bohatou zkušenost, zábavu a v neposlední řadě dobrý pocit v duši. Stejně jako paní Olga, stačí být jen trochu vynalézavý a nápady se budou hrnout samy J. 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy