Centrum Dialog

Pozdrav z Conakry

Toni minulý týden odcestoval do Guineje, do Conakry. Pro všechny, koho zajímá, jak se má a jak probíhá cesta, přikládáme zprávičku od něj. 

Mílí přátele, dorazil jsem do Guineji ve středu 30. března na návštěvě dětí a projektů.

Příjezd byl jako vždy náročný. Teplota mezi 30 a 35 stupňů a vysoká vlhkost. Ve středu večer jsme se viděli se skoro všemi koordinátory projektů v Guineji: Florentin, Benoit, Joseph, Aboubacar, Abdoulaye, Henry. Chyběli jen Mariama, kterou jsem viděl až později a Maxime, se kterým jsme se viděli až v pátek.

Ve čtvrtek 31.3. jsme měli sraz s Benoitem kolem 10 hod. a tak přišli do našeho domečku u africké rodinky Benoit, Fidel, Salim, Madeleine a skoro všechny její adoptované dětí. Se všemi jsme se vyfotili, některé namalovaly obrázky a psaly dopisy. Osobně jsem dětem předal dopisy z ČR. Na setkání chyběly jen tři děti, s nimi se sejde Benoit. Setkání s nimi trvalo asi do 17 hodin. Potom přišli lidé, pro které jsme měli drobnou korespondenci ze strany Guinejců žijících v ČR, kteří využívají příležitost naší cesty, aby rodinám přes nás něco poslali.

Večer přinesl Abdoulaye fotky dětí, které udělal od ledna, kdy jsme se viděli naposledy. Joseph přišel kolem 22 hod. Povídali o tom, jaký měl úspěch multi-etnický fórum, který pořádali v únoru a bavili o nové škole Salif Keita v Kenien, kterou jsme částečně podpořili z ČR.

V pátek v 9 hodin přišel Benjamin a spolu jsme navštívili děti v různých školách. Nejdříve dvě děti u letiště a pak většina v Lambanyi na severním pobřeží Conakry, kde Benjamín žije. V pátek mají některé školy kratší učení a tak jsme návštěvy většiny dětí zvládli do 13 hod.

O víkendu bylo dost času na odpočinek. V sobotu odpoledne jsme měli schůzku s koordinátory a bavili se o vývoji dětí a škol. V neděli odpoledne jsme se znovu sešli na pokec a řeč přišla mimo jiné na situaci v Guineji, v Japonsku, v Libyi a na současnou krizi v Pobřeží slonoviny.

V pondělí ráno jsem měl sraz s Abdoulaye a spolu jsme byli na návštěvě dětí ve škole Thomas Sankara. Odpoledne přišel Mohamed od Mariamy očíslovat fotky dětí. Bohužel jsme to nemohli dodělat, protože nešel proud do 20:00. Dáli jsme si kvůli tomu sraz na úterý.

 

zdravím Vás z Conakry a přejí krásný den

Toni

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy