Centrum Dialog

Svět bez terorismu? Jedině pokud se nám podaří vymýtit dětskou chudobu

“Svět bez terorismu? Jedině pokud skončí dětská chudoba”, říká Ahmed Ibrahim, dnes ředitel školy a otec dvou dětí, vyrostl v Kibeře, největší chudinské čtvrti Nairobi, hlavního města Keni. Na rozloze 2,5 kilometrů čtverečních se tady tísní něco kolem milionu lidí. Chybí tu pořádné silnice, chodníky, osvětlení, elektrické a vodovodní rozvody, kanalizace a kvalitní školy. Co tu ale nechybí, je chudoba a opravdový nedostatek příležitostí...

Stejně jako v Čechách, začátkem září nastupují děti v Keni opět do školy. Vzdělání je v tomto místě jednou z mála cest, jak se vymanit osudu dítěte ze slumu - stigmatizovaného, špatně živeného, často s mnoha zdravotními problémy a někdy téměř negramotného, s nejasnou budoucností. Ahmed je přesvědčený, že pokud chce svět bojovat proti terorismu, pak musí pracovat na vymýcení chudoby a měl by začít od vzdělání.

Jak tedy souvisí chudoba a vzdělání s terorismem?
Ahmed s námi sdílel svoje zkušenost s mladými lidmi v Kibeře. Tvrdí, že tito lidé nechtějí jen přežívat, ale hlavně se chtějí podílet na utváření společnosti, do které patří. A přestože mnoho z nich má obrovský potenciál, nemají ho kde reálně uplatnit. Bohužel, tento nedostatek příležitostí už navedl mnoho, jinak šikovných, mladíků do náruče gangů, a některých označovaných dokonce za „teroristické organizace“. Gangy jim totiž nabídly to, co společnost nedokázala – pocit sounáležitosti a možnost, jak uživit své rodiny. “Pokud totiž mladí lidé nemají příležitost dostudovat a následně uplatnit své vzdělání ve společnosti, budou chudinské čtvrti i nadále produkovat lidi uchylující se ke kriminalitě a někdy i terorismu jako jedinému možnému řešení jejich situace – protože, když nic nemáte, nemáte co ztratit,“ říká Ahmed.

Vzdělání jako cesta ze začarovaného kruhu

Jak řekla sedmnáctiletá Pákistánka a držitelka Nobelovy ceny míru, Malala Yousafzai, prezidentu Obamovi: „Zatímco zbraně zabíjí pouze teroristy, vzdělání zabíjí terorismus.“ A jak říká náš přítel Ahmed: „Existuje jasná spojitost mezi chudobou a vzděláním. Přestože se zvýšilo procento dětí, které v Keni dokončí základní vzdělání, stále je tu mnoho takových, které pochází z velmi chudých rodin a luxus základního vzdělání si dovolit jednoduše nemohou.“

Také proto se i on sám rozhodl podpořit děti z nejchudších rodin tím, že je do své školy přijímá často zcela zdarma. Několik dětí je u něj ve škole podporováno prostřednictvím programu „Adopci afrických dětí – projekt pomoci na dálku“. Díky tomuto programu už desítky dětí z Kibery nejen dokončily základní a střední školu, ale také nastoupily na vysoké školy a dnes tak můžeme vidět velmi potěšující výsledky jejich následného uplatnění.

Centrum Dialog vytvořilo program “Adopce afrických dětí - projekt pomoci na dálku” již v roce 2002 a díky pomoci českých „adoptivních rodičů“ prošlo projektem a dostalo svou šanci na vzdělání téměř 4000 dětí z Keni a Guineje. Všem, kdo se do tohoto projektu za jeho téměř čtrnáctiletou historii zapojili, ze srdce děkujeme a těšíme se na spolupráci s novými adoptivními rodiči. Těm, kteří by se chtěli do programu zapojit pak doporučujeme přečíst si více ZDE (http://www.centrumdialog.cz/adopce).
 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy