Centrum Dialog

Výroční zpráva Centra Dialog za rok 2021

Drazí přátelé, vypadá to, jakoby se rok 2021 rozhodl popřít plynutí času a vyzkoušet trpělivost a odolnost nás všech. Tak předlouhý se zdál, plný nekonečného čekání na konec pandemie, tak náročný byl na překonávání překážek, které se podařilo společně zvládnout. Děkujeme za to všem našim podporovatelům a sympatizantům. Velice si vážíme všech forem jejich podpory, díky které projekt adopce na dálku úspěšně pokračuje a posílá do školy stále nové a nové „Špunty”. 

Vlna solidarity s dětmi z nejchudších rodin v Keni a Guineji trvá a projekt adopce dětí na dálku “Pošli špunta do školy” tak v roce 2021 oslavil neuvěřitelných 20 let své existence! Za tu dobu jsme společně pomohli do školních lavic již více než 4 000 žákům. Takové úžasné výročí by si jistě zasloužilo „narozeninové“ setkání a řadu dalších aktivit, ale v době, kdy na nové mutace koronaviru pomalu přestávala stačit řecká abeceda, jsme byli nuceni si jej připomenout podstatně skromněji. Na významné okamžiky z historie Centra Dialog jsme zavzpomínali na webu a připomněli si jubileum na sociálních sítích.

Nejdůležitějším „rozvojovým“ projektem na domácí půdě, který nám dovolila všudypřítomná protiepidemická opatření, byla práce na administrativní části nového webu tzv. Adminu. Moc nám na zprovoznění nových stránek záleží, protože díky nim bude všechno okolo adopcí šlapat o třídu lépe. Především se zrychlí a zefektivní veškerá agenda dětí i plateb. Přibude možnost sdílení video obsahu, který rodičům přinese „živý“ kontakt s dítětem v jeho přirozeném prostředí, takže si budou prostě blíž. Změny se samozřejmě týkají i designu a uživatelského rozhraní stránek. Vše bude zkrátka moderní, jednoduché, intuitivní, přehledné, rychlé. Děkujeme všem štědrým dárcům, kteří nám na vývoj nového adminu přispěli. 

Moc nás těší, že nedaleko Conakry, hlavního města Guineje, vyrostly v prefektuře Dubréka dvě školní budovy se 13 třídami. Stavba začala na jaře 2021 ze soukromé iniciativy našeho koordinátora a lékaře Abdoulaye a za pouhých devět měsíců vyrostla ze země doslova na zelené louce hrubá stavba! Z toho se do konce roku podařilo pokrýt jednu budovu střešní krytinou, která „pomerančově“ září do širokého okolí a dává na vědomí všem „bezprizorním“ dětem, že už tu brzy bude nová škola Thomase Sankary. Konečně budou moci vyměnit bezcílné a nebezpečné potulování po ulicích, nebo obdobně nebezpečné docházení do vzdálené školy po krajnicích hlavní silnice za bezpečí školních lavic. A o to jde především. Máme velkou radost a také děkujeme všem dárcům, kteří vyslyšeli výzvu „Zacihli!“ a na školu přispěli. Co nám ještě zbývá je vyhloubit studnu, která zajistí přístup k (bezpečnému) zdroji vody.

Na prahu třetí dekády naší smysluplné práce pevně věříme, že toho v roce 2022 dokážeme ještě víc - společně s vámi.

Výroční zprávu za rok 2021 si můžete prohlédnout ZDE.

Tým Centra Dialog

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy