Centrum Dialog

Chci být užitečná všem

Nedávno promovala na Univerzitě krále Mohameda VI. v Conakry naše milá Mama Sayon Sylla. Už dávno není tím „Špuntem“, kterému Adopce na dálku umožnila začít chodit do školy. Za téměř dvě dekády se proměnila v mladou, sebevědomou ženu, která je rozhodnuta vzít život pevně do svých rukou. Při té příležitosti jsme s ní udělali krátký rozhovor.
Mama s koordinátorem Josefem
Mama s koordinátorem Josefem

Osmnáct let studia je pořádná doba, která svědčí o tvé vytrvalosti. Které okamžiky nebo etapy pro tebe byly nejsilnější?

M: Moje studia určitě nebyla procházka růžovou zahradou. Na cestě za vysněným vzděláním jsem zažila hodně radostí, ale asi ještě více starostí. Nejsilnějším momentem pro mě byly jednoznačně moje první školní dny, kdy jsem se seznámila s novými kamarády a hlavně když mě přijali mezi sebe. Také si vzpomínám, co to dalo práce zorientovat se v různých předmětech. Nejdůležitějšími etapami v průběhu mého vzdělávání byly první a poslední rok studií, což byly roky velmi komplexní a nejradostnější ve smyslu radosti ze startu a z finiše.

Gratulujeme ti k úspěšnému dokončení vysoké školy. Proč ses rozhodla studovat právě ekonomii a finance a jaké z toho vyplývají kariérní možnosti? Už víš, co budeš dělat?

Myslím, že ekonomie a finance hrají důležitou roli v rozvoji naší země. Čím lepší znalosti v této oblasti budu mít, tím užitečnější bude moje práce a tím více lidí u nás bude mít lepší život. Co se týče uplatnění na trhu práce, mohu pracovat jako finanční analytička, konzultantka, obchodní ředitelka, obchodní zástupkyně, zástupkyně administrativního a finančního oddělení, kontrolorka… prostě možností je spousta. Mým největším snem je stát v čele společnosti, která dokáže zaměstnat co nejvíce lidí, protože budu moci přispět ke snížení nezaměstnanosti. Prostě smysl života pro mě spočívá v dosažení cílů, které jsou prospěšné celé komunitě.

Jaký význam má podle tebe vzdělávání mladých lidí pro jejich život a jak přispívá k rozvoji společnosti a země?

Vzdělání je alfou i omegou každého rozvoje. Říká se, že mladí lidé jsou budoucností země, takže čím budou vzdělanější, tím lepší budoucnost své zemi připraví. Vzdělání také umožňuje udržovat a rozvíjet základní lidské a společenské hodnoty jako je úcta k druhým lidem, občanská uvědomělost a solidarita.

Pamatuješ si, jak ses cítila, když ses dozvěděla, že budeš moci začít chodit do školy? Co jste si psali ve svých prvních dopisech s adoptivními rodiči?

Radost, kterou jsem měla, když jsem se dozvěděla tu úžasnou novinu, se prostě nedá popsat! Ještě teď si ji vybavuji. Byla jsem nadšená, protože jsem cítila, že jsem právě dostala jedinečnou šanci, kterou nesmím pustit. Moje první dopisy adoptivním rodičům byly plné radosti a štěstí, ale především díků za příležitost vybudovat si lepší budoucnost.

Jsi v kontaktu s kamarády ze studií a sleduješ, co je nového ve tvých „starých“ školách?

Se svými kamarády ze školy jsme stále v kontaktu - online i osobně a školy, do kterých jsem chodila, se zájmem navštěvuji. Hodně mě zajímá, jak jsou na tom se vzděláváním děti, které jsou dnes ve stejné situaci jako kdysi já. Často jim pomáhám radou a nabádám je, aby byli silní a plní života, protože jen tak dokážou překonat všechny překážky. Snažím se je inspirovat a motivovat svým příběhem.

Co bys chtěla vzkázat současným i potenciálním adoptivním rodičům ohledně programu adopce na dálku „Pošli Špunta do školy“?

Chtěla bych adoptivním rodičům srdečně poděkovat za jejich velkorysost, lásku a dobročinnost, která u nás dnes a denně zachraňuje mladé lidí v beznadějné situaci a dává jim vyhlídky na lepší budoucnost. Potenciálním rodičům také děkuji a chci jim říct pár slov o užitečnosti programu. Když pomůžete jednomu dítěti ke vzdělání, změníte jeden život plný strastí v život plný možností a radosti.

Centrum Dialog směřuje již 20 let většinu aktivit do podpory vzdělávání. Díky projektu adopce na dálku s názvem „Pošli špunta do školy“ mohou na vzdělání dosáhnout i děti z nejchudších rodin. Šanci na lepší život tak dostalo již 4 000 dětí z Keni a Guineje. Pošlete i vy Špunta do školy a změníte daleko víc, než byste čekali.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy