Centrum Dialog

Guinea si zvolila prezidenta

Je to pět let, co Guinea zažila první nezávislé prezidentské volby. I tak dlouhou dobu po této přelomové události vyzývají guinejští kandidáti především k mírnému průběhu voleb. Taková slova jsou velice důležitá na kontinentě, kde jsou násilné nepokoje běžnou volební kulisou. Nejde o pár rozbitých nosů, například v Nigérii před čtyřmi roky při bitkách znepřátelených táborů zahynulo na 800 lidí. Miliony guinejských voličů šly minulý víkend k volebním urnám. Jejich nezlomná vůle svobodně si zvolit svého dalšího prezidenta se projevila stáním v dlouhých frontách i za deštivého počasí. Své hlasovací lístky lidé odevzdávali, mimo jiné, i ve starých autobusech či čerpacích stanicích, které se přes noc změnily ve volební místnosti. S téměř 60 procenty hlasů byl znovu zvolen úřadující prezident Alpha Condé. Jeho popularita stoupla díky zmírnění vlivu armády či zlepšení dodávek elektřiny.
zdroj: dw.com
zdroj: dw.com

Povolební násilí předpovídají analytici až na dobu, kdy se Guinejci dozví výsledky prvního kola. Přední opoziční vůdce Cellou Dalein Diallo proto vyzval k mírným reakcím, ať budou výsledky voleb jakékoliv. "Vyzývám stoupence různých politických stran, aby akceptovali rozdíly v názorech a respektovali volbu každého," řekl. Diallo se nakonec s 31 procenty hlasů umístil na druhém míste.

Guinejské neziskové organizace měly co dělat, aby konfliktům předešly. Například nevládní organizace Koalice žen a dívek Guineje pro dialog, mír a rozvoj zahájila už v září svou osvětovou činnost, jejíž náplní bylo, mimo jiné, předcházení konfliktů, pozorování a dohled nejen v průběhu, ale i před a po prezidentských volbách.

Kromě této rozsáhlé nevládní iniciativy se do upevňování míru v zemi zapojilo i Guinejské ministerstvo pro lidská práva. V regionu Kindia se do vládního mírového projektu zapojilo až na 1500 dobrovolníků a projekt by se měl v budoucnu rozšířit po celé zemi.

Z evropského hlediska se všechna tato opatření můžou zdát přehnaná, ale klidný volební průběh má pro kontinentální politiku minimálně stejnou důležitost, jako když se před 21 lety v Jihoafrické republice v klidu odehrály první všerasové volby, po kterých se do čela země postavil Nelson Mandela.

Jak řekl jeden z naších guinejských koordinátorů Aboubacar Sidibe: „Konflikty nikomu neprospějí. Válku sice můžeme začít, kdy se nám bude chtít, ale nikdy neskonči tehdy, kdy bychom si to přáli. Měli bychom proto přestat dřív, než toho budeme litovat.“

Týdeník The Economist spočítal, že od roku 1991, kdy se díky demokratickým volbám Benin v Guinejském zálivu pokojně osvobodil od autokratické vlády, se v Subsaharské Africe odehrálo na 30 podobně férových výměn vládců. Mezi ukázkové africké příklady patří Ghana, Senegal či Zambie.

To, že se demokracii daří v Africe pozvolna zapouštět kořeny, je z politologického hlediska zázrak. Kontinent měl po jeho osvobození z koloniálního poddanství proti sobě všechny představitelné překážky. Většina států má umělé hranice vytvořené od stolu Evropany, které uzavírají bohatý mix často vzájemně znepřátelených etnik rozdílných jazyků, kultur i náboženství.

Našim guinejským přátelům proto přejeme, aby povolební dění i následující úřadování staro-nového prezidenta, proběhlo v klidu, bez násilí a v dlouhodobém zájmu všech Guinejců. Více o aktivitách Centra Dailog ve Guineji najdete ZDE.

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy