Centrum Dialog

Jak se život v Guineji pomalu vrací k normálu - Ebola a školní rok 2014/2015

V únou 2014 se v Západní Africe objevila epidemie eboly, virové hemoragické horečky, která významne ovlivnila život regionu. Epidemie si vyžádala nejvíce obětí v Libérii (3686), v Sierra Leone (3199), v Guineji (1910), v Nigérii (8) a v Mali (6). Zlepšení přišlo ke konci roku 2014, kdy začal počet případu výrazně klesat, situace se nadale zlepšuje a nová onemocnění přibývají daleko méně.  

Od vypuknutí epidemie jsme situaci v Guineji průběžně sledovali stejně tak, jako zdravotní stav našich adoptovaných dětí, koordinátorů, pracovníků našich škol a jejich rodin. Od samého začátku jsme ve spolupráci s jedním z našich koordinátorů, lékařem Abdoulayem Bahem situaci monitorovali a zavedli ve školách zvýšená hygienická opatření, aby se riziko nakazy snížilo na minimum.

 

Další aktivitou, kterou jsme společně s našimi guinejskými kolegy připravili, byla osvětová kampaň týkající se prevence nákazy. Ta proběhla na našich školách a v přilehlých komunitách. Personál škol během ní informoval o formách přenosu, zvýšených hygienických nárocích a příznacích onemocnění.

 

Naštěstí se jak v našich školách, tak v přilehlých komunitách žádný případ eboly nevyskytl.

 

Epidemie se v Guineji podepsala i na náladě ve společnosti a významně ovlivnila celkový provoz země. Došlo k ekonomické stagnaci, snížení aktivit v oblasti obchodu, turismu, stavebnictví nebo zemědělství. Země byla na určitou dobu izolovaná. Teprve v prosinci 2014 a v lednu 2015 se země začala vracet do normálu. Guinea přivítala návštěvy různých zahraničních představitelů, jako byl francouzský prezident François Holland, malijského prezidenta Ibrahimu Boubacara Keïtu, generálního tajemníka OSN Ban Ki-moona, předsedu Africké unie Mohameda Ouldo Abdel Aziza z Mauretánie, beninského prezidenta Thomase Boniho Yayu a prezidenta Nigeru Mahamadoua Issoufoua.

 

Dopady eboly se projevili také ve fotbale. Africký pohár národů 2015 se měl původně konat v Maroku, ale nakonec byl zrušen a přesunut právě kvůli obavám z epidemie. Nakonec se pohár koná od 17. ledna do 8. února 2015 v Rovníkové Guineji.

 

Jak jsme jiz dříve informovali, ebola v Guineji ovlivnila mimo jiné i začátek školního roku 2014/2015, který měl začít v rijnu tak, jako každý rok. V tomto období počet případů v Guineji, na rozdíl od okolních zemí, klesl a vláda tak stála před rozhodnutím, zda umožnit otevření škol či ne. Podmínkou bylo, aby byly školy vybaveny prevenčními, hygienickými prostředky, teploměry, desinfekčním materiálem, prostředky pro pravidelné mytí ruckou před vstupem do areálu školy, atd. Vláda ale nebyla schopna zajistit tento standard na všech školách, aproto přistoupila k posunutí začátku školního roku do doby, než bude možné hygienická opatření zavést plošně, anebo do chvile, než bude zřejmé, že je epidemie v regionu na ústupu.

 

Školní docházku zahájily v říjnu neoficiálně některé školy, které byly schopné na vlastní náklady zajistit vysoký hygienický standard (mimo jiné to bylo např. francouzské gymnázium). Partnerské školy Centra Dialog pořádaly od října omezenou školní docházku pro naše adoptované děti.

 

Oficiálně byl ale školní rok v Guineji zahájen teprve v pondělí 19. ledna 2015. O týden později přišlo prohlášení guinejské vlády, že tentokrát školní rok nebude končit tak, jako obvykle 30. června, ale bude prodloužen do 15. srpna, aby bylo možné dohnat zpoždění způsobené epidemií eboly.

 

Centrum Dialog, o.p.s.

Děkujeme, že nám pomáháte měnit životní příběhy dětí.

 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy