Centrum Dialog

Nově otevřená školka v Kibeře

V lednu 2011 byla otevřela školka Utu Montessori v Kibeře, v Nairobi. O tomto projektu, jeho historii a cíli nám napsal Adada, jeden z našich dlouhodobých spolupracovníků, který byl jedním ze zakladatelů tohoto projektu.

Škola se nachází ve slumu Kibera, kde bydlí přibližně jeden milion lidí. Byla založena v roce 2011 skupinou mladých lidí známých jako Patriotic youth group, jejichž hlavní činností byl sběr odpadků, jeho třídění a recyklace. Díky této aktivitě si čerstvě vystudovaní lidé vydělali něco málo peněz a díky takto vydělaným penězům pak byla založena škola Utu Montessori (Utu znamená humanistická ve svahilštině). 

Cílem bylo umožnit obyvatelům místní komunity kvalitní a dostupné vzdělání. Ačkoliv v zemi fungují státem zřízené základní školy, kvalita výuky klesá každým dnem. Proč? Stát nevyhrazuje školství dostatečné množství financí ze státního rozpočtu a k tomu v zemi kvete nekontrolovatelná korupce. Dalším faktorem je poměr žáků na učitele. V jedné třídě bývá až 50 žáků a učitel se nemůže věnovat nikomu individuálně. 

Řešením této situace bylo zřídit školu s výukou založenou na metodě vypracované Marii Montessori přes sto lety v Itálii, kterou se ve slumech běžně nevyučuje a většinou si ji mohou dovolit jen bohatší vrstvy obyvatelstva. Škola založená na tomto principu poskytuje kvalitní péči a vzdělání na rozdíl od většiny ostatních škol a školek ve slumech. Základní principem nově založené školy je snaha poskytnout KVALITNÍ A DOSTUPNÉ VZDĚLÁNÍ PRO VŠECHNY.

Zatím byly postaveny dvě třídy. Jesle a jedna třída mateřské školy. V současné době má škola 35 žáků a jejich počet se zvyšuje každým dnem. Cílem je udržet počet dětí ve třídě do 30. Škola poskytuje dětem také svačiny a obědy. Mají jistotu jídla dvakrát denně, což samo o sobě výrazně přispívá ke zlepšení jejich života. Rodiny v této oblasti si mohou dovolit většinou jen jedno jídlo denně. Kvalitní vzdělání může být jedním ze způsobů, jak zredukovat chudobu a dát dětem naději na zářivou budoucnost. JAK ŘÍKÁME, VZDĚLÁNÍ JE KLÍČ.

Cíl, který postupně realizujeme, je začít s jeslemi a školkou, pak otevřít základní školu, potom střední školu a potom vysokou školu. Víme však, že toto všechno nemůžeme uskutečnit sami v plné míře. Proto bychom rádi spolupracovali se členy zdejší komunity, kteří mají zájem ovlivnit život budoucí generace a zajistit jí život bez strádání díky vzdělání. Tato cesta dlouhá tisíce mil začíná jedním krokem...

napsal: Ahmed Ibrahim 

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy