Centrum Dialog

Specifika guinejské kuchyně

  Ti z vás, kteří hodně cestují a rádi ochutnávají, ví, že každá země má svá stravovací specifika. Najdou se i takoví srdcaři, jejichž láska k jídlu je natolik velká, že cestují jen proto, aby mohli místní kulturu doslova “pozřít”. Jedním z nejznámějších cestovatelů za dobrým jídlem je Francouz Fred Chesneau z dokumentu “S kuchařem na cestách”, který s místními nejen rád tráví svůj čas, ale snaží i naučit se vařit to, co každá země nabízí. Guinea je nádherná země na západním pobřeží Afriky. Neplettě si jí ale s Rovníkovou Guinejí, Guinejí Bissau anebo dokonce z Papuou Novou Guinejí! To jsou určitě taky krásné země, ale teď bude řeč jednoduše o “Guineji”. 

Obyvatelé této zemé ve své kuchyni sdílejí lásku k typickým jídlům západního pobřeží Afriky a Guinejského zálivu. Mezi ty patří například arašídová omáčka, která se jí hlavně s rýži, sladké brambory, dále rýžové jídlo Jollof vařené s rajčaty a kořením a spousta šťavnatého ovoce.

Guinea doslova překypuje fantastickým tropickým ovocem. Mezi největší “ovocné tahače” patří mango a papája. Mnozí cestovatelé se shodují, že lepší nikde jinde nenajdete. Další typickou dobrůtkou jsou avokáda anebo opečený maniok. Také odrůda rýže, která se v Guineji pěstuje, se hodně liší od té, co můžeme běžně koupit v naších obchodech. Zrníčka jsou o trochu větší, baculatější a taky chutná víc zemitě, než rýže, kterou známe z českých obchodů. Bohužel její pěstování stojí víc, než dovoz té, co se pěstuje v Thajsku, a proto tradiční guinejská rýže, a její různé odrůdy, postupně ustupuje do pozadí.  

Ale vraťme se ještě o malý krok zpět. Guinea je bývalou francouzskou kolonií. Z hlediska denního “menu” to znamená, že lidé z měst mají na talíři množství jídel inspirovaných právě francouzskou kuchyní. Možná jste si už všimli hranolek, které jsou připravované ze speciálního druhu banánů, které jsou asi tak desetinásobně větší a mají úplně jinou chuť, než banány, které lze koupit u nás. Na první pohled byste je možná odhadli na původem belgické "french fries". Tyto guinejské hranolky jsou připravované na všechny možné způsoby a vlastně téměř se vším, co je v dosahu.

Děti ve školách, jako je například škola Mahatma Ghandi, ve které jsou českými rodiči podporovány desítky dětí díky programu Adopce afrických dětí na dálku, skrz Centrum Dialog, mývají k obědu “tradiční” francouzské sendviče. Ty se různí náplní - děti v nich můžou najít různé druhy zeleniny, anebo tolik oblíbené ryby. Nejpopulárnějším nápojem nejen školáků, které lze koupit téměř na každém rohu, je sladká zázvorová limonáda, anebo ibiškový nápoj podávaný za studena. Mezi další oblíbené suroviny, které koupíte přímo na ulici, patří sladké brambory batáty, maniok a spousta ryb.

I vy se můžete, přesně jako kuchař na cestách Fred Chesneau, přiučit něčemu novému. Z pohodlí domova si připravte největší lahůdky guinejské kuchyně. Všechny suroviny dnes už seženete i v České republice. Také můžete pomoci dalším dětem z této země, nejen aby měly pravidelné obědy, ale také aby mohly chodit do školy! Dobrou chuť!

Často kladené otázky a odpovědi k projektu
ADOPCE AFRICKÝCH DĚTÍ NA DÁLKU
ve formě e-booku ke stažení.

Formulář byl odeslán, děkujeme.

Nejnovější zprávy